0700 500 54 office@vik-shumen.net

1. Проверете за скрити загуби на вода чрез водомерите! Ако при затворени навсякъде кранове за вода в жилището след два часа няма увеличение на показанието на водомера, значи всичко е наред. В противен случай търсете къде точно има течове.

2. Проверете за загуби на вода от тоалетното казанче! За целта може да се използва оцветител на водата в него. Ако без изпускане на казанчето, след 30 минути има оцветяване на водата в тоалетната чиния, значи има теч. Подмяната на дефектни уплътнители не е проблем за никого.

3. Не използвайте тоалетната като пепелник или кошче за дребни отпадъци, като фасове ненужни хартийки, парчета плат и др., с което могат да се спестят до 20 литра вода на ден.

4. Не забравяйте, че най-големият потребител на вода е тоалетното казанче! Поставете в него на безопасно разстояние от движещите се части малки пластмасови бутилки напълнени с вода и малко пясък или камъчета, за да потънат на дъното. По този начин могат да се спестят до 20 литра на ден или сменете старото казанче с ново, с по-малък обем.

5. Инсталирайте лесно и плавно регулиращи се смесителни батерии за топла и студена вода, с които се постигат значителни икономии на вода и пари. Изключвайте батерията по време на сапунисване на тялото при използване на душ.

6. Спирайте водата след намокряне на четката за зъби и по време на миенето на зъбите. Използвайте чаша вода за изплакване на устата.

7. Измивайте самобръсначката в малко легенче с топла вода вместо с течаща вода, при което ще изразходвате далеч по-малко вода.

8. Използвайте пералнята за дрехи и миялната машина за кухненски съдове само при пълно зареждане.

9. Когато миете чинии на ръка, не оставяйте в мивката да тече постоянно вода за изплакване.

10. Не охлаждайте напитки с течаща чешмяна вода, а в хладилника. Така ще икономисате много вода.

11. Отстранявайте незабвано повредите, причиняващи течове или капково оттичане.

12. При закупуване на перална машина (вторият по големина потребител на вода) предпочитайте тези с воден фактор по-малък от 9,5, при които се използва 35 – 50 % по-малко вода и се изразходва до 50 % по-малко енергия за едно зареждане.